• Slávik Slovenska

          • Dňa 30. 4.  2024 sa chodbami našej školy ozývali ľudové piesne v podaní  žiakov prvého a druhého stupňa. Súťažili  v tradičnej školskej súťaži Slávik Slovenska, kde predviedli svoje spevácke nadanie. Žiaci boli podľa ročníkov rozdelení do troch kategórií. Prvú kategóriu zastúpili žiaci 1. - 3. ročníka, v druhej kategórii zabojovali žiaci 4. - 6. ročníka a tretiu kategóriu tvorili žiaci zo 7. – 9. ročníka. Na výhercov čakali diplomy a krásne odmeny. Ďalší súťažiaci boli odmenení sladkým darčekom. Všetkým súťažiacim srdečne blahoželáme a veríme, že budú v udržiavaní ľudovej piesne pokračovať i naďalej, a tým udržiavať naše slovenské kultúrne dedičstvo..

            Víťazi  I. kategórie:  

            1. Katarína Kupčiová (3.A)

            2. Viktória Kováčiková (2.B) a Amália Richterová (3.A)

            3. Rebeka Murínová (2.B) a Elika Brlášová (1.A)

             Víťazi  II. kategórie:  

            2. Terezka Záchenská (4.A)

             Víťazka  III. kategórie:  

            1. Lariska Brlášová (7.A)

          • Čistenie Budče

          • Dňa 23. apríla 2024 sme sa zapojili do čistenia Budče. Naši žiaci vyzbierali rôzne predmety pohodené pozdĺž komunikácií. Táto aktivita ich vedie k uvedomeniu, že musíme chrániť prírodu a predmety zbytočne nevyhadzovať ale recyklovať.

          • Les ukrytý v knihe

          • Mesiac lesov kraľuje v kalendári, preto sme neváhali a prišli do krásne vynovených priestorov knižnice. Žiaci 2.A a 3.A triedy navštívili Krajskú knižnicu Ľudovíta Štúra vo Zvolene, ktorá si pre návštevníkov pripravila pestrý program. Zábavnou formou si zopakovali svoje poznatky o lese, stromoch, rastlinách a jeho obyvateľoch. Atmosféra bola príjemná i vďaka milej lektorke Mgr. Zuzane Zbončákovej.

            Po programe bola pre druhákov ďalšou zastávkou pošta, kde riešili výber služby, o ktorú mali záujem, následne sledovali čísla na veľkom monitore a poslali pohľadnicu do školy. Milá pani pri okienku malým klientom predala poštovú známku, ktorú si vlastnoručne nalepili. Pri čakaní sa spomínalo na aktuálne čítanú knihu Opice z našej police, kde deti posielali telegram, listy, dostali balík aj s marhuľovým Jupkom.              Počas prechádzky námestím si každý tretiak kúpil dajakú drobnosť pre seba alebo pre svojich blízkych, a tak si precvičil svoju finančnú gramotnosť v praxi. Cesta autobusom ubehla veľmi rýchlo, každý sa tešil na teplý a chutný obed v školskej jedálni. Bol to ďalší zaujímavý školský deň, bohatý na zážitky. Už teraz sa tešíme na ďalšiu návštevu knižnice.

            Mgr. H. Prokayová a Mgr. A. Matúšková

          • Tvorivé dielne ÚĽUV

          • Dňa 18. 4. 2024 zavítali žiaci 1. ročníka do Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v Banskej Bystrici. Žiaci tvorili pod záštitou skúsených lektorov v špecializovaných dielňach. Venovali sa drevorezbe, drotárstvu a maľbe na sklo. Každý si so sebou odniesol vlastnoručne zhotovený výrobok a nové skúsenosti. Pridanou hodnotou výletu bola cesta autobusom a vlakom. Prváci mali veľký zážitok. 

            Mgr. Lucia Viktorová 

          • Futbalová súťaž

          • Dňa 19.4.2024 sa zúčastnili žiaci I. stupňa futbalovej súťaže Mc Donalds Cup. Organizátorom turnaja bola ZŠ, J. Alexyho vo Zvolene. Práve s ňou sme hneď prvý zápas vyhrali 4:2, keď góly strelili Tomáš Kožár 2, Betka Kelemenová  a Riško Murín. Hneď za sebou sme hrali ďalší zápas, v ktorom sme nevyužili šance, nehrali sme tak dobre ako v prvom zápase  a prehrali sme 2:0.  Každopádne sme postúpili na okresné kolo a verím, že opäť predvedieme skvelé výkony. 

            Školu reprezentovali: Richard Murín, Tomáš Kožár, Tobias Peták, Alex Melicherčík, Jakub Živický, Alžbeta Kelemenová a Elizabeth Froľová. Za správanie a predvedený výkon patrí všetkým pochvala!

            Mgr. Ondrej Janeček

          • Zápis do 1. ročníka ZŠ

          • V dňoch 11. a 12. apríla 2024 sme v našej škole privítali všetkých predškolákov, ktorí sa nevedia dočkať školských lavíc. Dôkazom ich nedočkavosti sú školské tašky, ktoré majú (vraj) pripravené doma. Keďže úspešne zvládli svoju prvú školskú skúšku, od septembra ich budú hrdo nosiť do školy každé ráno.

            Tešíme sa na Vás, budúci prváci!

            Mgr. Nikola Brhlíková

          • Okresné kolo Pytagoriády

          • Dňa 9. apríla sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola matematickej súťaže Pytagoriáda. Srdečne blahoželáme za krásne 5. miesto v okrese Zvolen Alanovi Kečkéšovi zo 4. A triedy a tiež ďalšiemu úspešnému riešiteľovi Maximiliánovi Grelnetovi z 3. A triedy!

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu školy!

            Mgr. Alexandra Matúšková

          • Exkurzia do planetária

          • Žiaci 3. A a 4. A triedy sa zúčastnili exkurzie do Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Maximilián Hell bol nielen astronóm, ale aj katolícky kňaz, matematik, fyzik, jezuita slovenského pôvodu. Narodil sa v Štiavnických Baniach. Je po ňom pomenovaná nielen hvezdáreň, ale aj planétka, kráter na Mesiaci, poštová známka, základná škola...

            Cesta bola bezproblémová, počasie slnečné, žiaci sa tešili na zaujímavé informácie. V pohodlných kreslách si najskôr pozreli náučný program POLARIS, zrozumiteľne vysvetlené fakty o slnečnej sústave, planétach, ročných obdobiach, ako sa strieda noc a deň... Na solárnej terase žiakov zaujali ďalekohľady, objektom pozorovania bolo Slnko. Odborný výklad dopĺňala vizualizácia, názorné modely, možnosť dávať otázky. Neodmysliteľnou súčasťou bola aj zakúpená magnetka, pexeso, prívesok na kľúče, pohľadnica... Maličkosť ako spomienka na ďalší zaujímavý deň v našej škole. Ďakujeme aj rodičom za spoluprácu a zároveň sa tešíme na ďalšie exkurzie, ktoré spestria vyučovací proces.

            Mgr. Alexandra Matúšková

          • Beseda „ Trestnoprávna zodpovednosť a právne povedomie“

          • Dňa 4.4.2024 sa konala v našej škole beseda na tému trestnoprávna zodpovednosť a  právne povedomie pre žiakov 8. a 9. ročníka s bývalým policajtom a preventistom Mgr. M. Paľúchom.. Cieľom besedy bolo zvýšiť právne vedomie žiakov, predchádzať a eliminovať kriminalitu maloletých a mladistvých,  poskytnúť žiakom informácie o zodpovednosti za svoje správanie a   viesť žiakov k správnym postojom k spoločnosti. Už od prvej chvíle upútala pozornosť našich žiakov téma trestnoprávnej zodpovednosti mladistvých od dovŕšenia štrnástich rokov. Žiaci sa dozvedeli o rozdieloch medzi zločinom, trestným činom a priestupkom a o uložení trestov a výchovných opatrení pre mladistvých. Celá prednáška bola vedená prostredníctvom príbehov, ukážok a konkrétnych príkladov zo života, na ktorých mali žiaci možnosť lepšie pochopiť teoretickú rovinu trestného zákona. Po prednáške mali žiaci priestor klásť otázky na témy, ktoré ich zaujímali.  Dňa 23.4. 2024 absolvujú túto preventívnu besedu aj žiaci 6. a 7. ročníka. Dúfajme, že získané informácie im pomôžu pri rozhodovaní sa v zložitých životných situáciách a že sa v živote nevyberú na zlé chodníčky............

                Mgr. Martina Kapustová, koordinátorka prevencie

          • Matematický klokan

          • Aj tento školský rok sme sa zapojili do súťaže Matematický klokan. Ide o medzinárodnú matematická súťaž pre žiakov základných a stredných škôl. Vyhlasovateľom súťaže je asociácia Kangourou sans frontiéres so sídlom v Paríži. Organizátorom súťaže v Slovenskej republike je Talentída, n. o. Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa prihlásili!

            Výsledky budú zverejnené na internetovej stránke najneskôr 17. apríla. Následne všetci súťažiaci dostanú diplomy, najúspešnejší aj vecné ceny.

            Mgr. Alexandra Matúšková

          • Druháci čítajú škôlkárom v MŠ Budča

          • Žiaci 2. A triedy navštívili priestory, ktoré väčšina dôverne pozná. Zavítali do materskej školy v obci Budča. Prekonali svoje obavy a odvážne mladším kamarátom prečítali príbeh o Frickovi z knihy Opice z našej police. Pri príchode sa nejednému druhákovi rozžiarili očká a v rýchlosti si spomínali na „svoju“ skrinku, postieľku, pani učiteľku... Samozrejme, išlo o veľkú udalosť. Je ľahké čítať text vo svojej izbe, trošku náročnejšie pred spolužiakmi v triede. Ale mať väčšie publikum, to si vyžaduje čitateľskú zručnosť, odvahu, rozvážnosť. Pre zrozumiteľnosť sa text čítal ako rozhlasová hra. Nikto sa nepomýlil, veľmi pekná práca! Pocit, že UŽ viem čítať, dodal každému čítajúcemu sebadôveru. Za odmenu si hostitelia pripravili krásne záložky, ktoré veľmi potešili. Pri rozhovore sa všetky deti z materskej školy vyjadrili, že sa na školu tešia a poznajú písmenká z abecedy. Dúfame, že táto spolupráca mala motivačný význam pre malých i väčších žiakov.

            Mgr. Alexandra Matúšková

          • Veľkonočné prázdniny

          • Riaditeľstvo ZŠ Adely Ostrolúckej v  Budči Vám oznamuje, že od 28.03.2024 do 02.04.2024 sú veľkonočné prázdniny. Školské vyučovanie sa začne v stredu 03.04.2024. Prajeme Vám krásne prežitie veľkonočných sviatkov.

          • Výmenný obchod

          • V tomto mesiaci sa slovo „kniha“ skloňovalo asi na každom predmete. Žiaci dostali ďalšiu príležitosť, vyskúšali si výmenný obchod priamo na vyučovaní. Súčasťou finančnej gramotnosti bolo zadanie – výmena knihy za knihu. Ide o druh obchodu, kedy sa tovar vymení za tovar bez zapojenia peňazí. Už prečítaná kniha zmenila svojho majiteľa a našla si svoje miesto u nového čitateľa. Vzájomná dohoda bola potvrdená tým, že si žiaci navzájom podali ruky. Dúfame, že takéto praktické hodiny pomôžu, aby si v budúcnosti čoraz menej detí kúpilo „mačku vo vreci“.

            Mgr. Alexandra Matúšková

          • Global Money Week 2024

          • V týždni od 18. do 24. marca prebiehala celosvetová kampaň k zvyšovaniu finančnej gramotnosti Global Money Week. Národným koordinátorom tejto kampane na Slovensku je Národná banka Slovenska a vo štvrtok 23. marca sa do nej zapojila aj naša škola.

            Žiaci 8. a 9. ročníka na hodinách občianskej náuky zrealizovali aktivity zamerané na podporu finančnej gramotnosti. Počas aktivity Aké máš práva? vyhľadávali informácie o právach spotrebiteľov vrátane práva na reklamáciu. Žiak z každej skupiny potom prezentoval pred ostatnými žiakmi v triede zoznam spotrebiteľských práv.

            V druhej časti hodiny sa žiaci zaoberali právom na reklamáciu. V skupinách vypracovali pracovné listy, kde naformulovali reklamovanie zakúpeného tovaru, pričom vychádzali zo Zákona o ochrane spotrebiteľov.

            Zuzana Podhradská

          • Marec, mesiac knihy

          • Marec je mesiacom, ktorý je už tradične spájaný s knihami. Mesiac knihy si pripomíname         od roku 1955 na počesť Mateja Hrebendu, významného slovenského buditeľa, ktorý sa narodil práve v tomto mesiaci. Podieľal sa na šírení slovenskej knižnej kultúry a výrazne sa pričinil             o popularizáciu kníh.

            Dnes už úlohu Mateja Hrebendu - šírenie kníh a knižnej kultúry - plnia knižnice, ktoré sprístupňujú svoje knižné fondy čitateľom po celý rok.

            Preto žiaci našej školy zavítali 18. a 21. marca do Obecnej knižnice v Budči. Pani Šaková, vedúca knižnice, si pre nich pripravila viaceré aktivity. Porozprávala sa so žiakmi o čítaní, knihách, vydávaní kníh, ale aj tom, ako máme zaobchádzať s knižkami.

            Po besede o knihách sa deti aktívne zapojili do 15. ročníka celoslovenského detského čitateľského maratónu „Čítajme si ...“  2024, ktorý organizuje Linka detskej istoty. Cieľom podujatia „ČÍTAJME SI…“ je podporiť a zvýšiť záujem detí o čítanie kníh a zapojiť                     do maratónu čo najväčší počet detí, ktoré budú čítať súčasne po celom Slovensku.

            Chceme sa touto cestou poďakovať pani Šakovej, ktorá pre naše deti pripravila tieto zaujímavé aktivity.

            Zuzana Podhradská

    • Kontakty

      • Základná škola Adely Ostrolúckej v Budči
      • 045/5391223
      • Školská 341/28, 962 33 Budča Slovakia
      • Mgr. Silvia Pintérová
      • PhDr. Zuzana Podhradská
      • www.zsbudca.edupage.org
      • Eva Jurčiaková
      • Mgr. Miriam Kantoráková ŠJ: IBAN: SK82 0200 0000 0025 2731 7951
      • 045/5391224
      • Eva Jurčiaková
      • Rozpočtová organizácia s právnou subjektivitou, zriadená obcou
      • 037 888 641
      • 202 167 3830
      • 2511443953/0200 -VUB
      • ZŠ: SK36 0200 0000 0025 1144 3953
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje