• Vedecká hračka

          • V piatok 11.11. 2022 sa žiaci 4. a 6. ročníka zúčastnili exkurzie v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici, kde v rámci Týždňa vedy a techniky prebieha interaktívna výstava vedeckých hračiek, jednoduchých experimentov a hlavolamov Veda v hračkách. Výstava je vhodná na poznávacie hranie žiakov s efektívnym pozorovaním a poznávaním. Vedecké hračky pomáhajú deťom pochopiť súvislosti a rozvíjajú logické myslenie pri skúmaní, hraní a experimentovaní už od skorého veku a tým si potvrdzujú svoje teórie.

            Deti si precvičili aj vlastné zručnosti pri výrobe svojej hračky - frndžaly.  Výstava je vhodná aj pre rodičov a mladšie deti, tak neváhajte a navštívte výstavu spoločne. Zaspomínate si na hračky, ktoré si pamätáme ešte z našich čias.

            Mgr. Silvia Pintérová a Ivana Kučmiková

          • Viem, čo zjem

          • Osvojenie si zásad zdravého životného štýlu v detskom veku je predpokladom dobrého zdravia nielen počas detstva a dospievania, ale aj v dospelosti.  Žiaci sa hravou formou motivujú k vyváženému životnému štýlu, správnym stravovacím návykom a podporujú ich záujem o pohybové aktivity.

          • Záložka do knihy spája školy

          • Aj v tomto školskom roku sme sa prihlásili do projektu, ktorý organizuje Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave a Knižnica Jiřího Mahena v Brne. Tohtoročná  téma bola:

            „ Záložka do knihy spája školy: Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie“

            Pridelená nám bola ZŠ Nová Ves, odlúčené pracovisko ZŠ Frýdlant nad Ostravicí.

            S pani učiteľkou Kulihovou sme si dohodli deň výmeny záložiek:  21. október.

            Za našu školu sme pribalili slovenské časopisy

            Naši žiaci v jednotlivých triedach čítali rôzne knihy a potom kreslili, písali a strihali.

            Naše výtvory sme odoslali a netrpezlivo čakali na odozvu.

            Všetkých potešil balíček z českej školy. Okrem pekných záložiek sme si našli aj knihu Povesti a báje z beskydského kraja, ktorú ilustrovali aj žiaci zo školy Frýdlant nad Ostravicí. Kniha bude putovať triedami našej školy a naši žiaci si z nej  budú môcť čítať v českom jazyku.

            Zaujímavé sú aj ďalšie propagačné materiály o Beskydoch.

            A aby toho nebolo málo, v triedach na prvom stupni si žiaci pozvali na besedy svoje staré mamy, aby im tieto porozprávali, čo čítali, keď boli deťmi.

                        Všetky tieto aktivity sa organizujú pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc.

                                                                     Mgr. H. Prokayová

          • Poďakovanie

          • Voľný čas počas jesenných prázdnin sa dá využiť rôznymi spôsobmi. Naši žiaci ho využili veľmi zmysluplne. Veľká vďaka patrí p. Richterovej zo záhradníctva BOBA, ktorá žiakom darovala krásne rastlinky „sukulenty“ v pestrých kvetináčoch. Jedná sa o nenáročné rastliny, a tak starostlivosť o ne zvládnu aj mladší žiaci. Aj takýmto spôsobom vedieme žiakov k zodpovednosti, k ochrane životného prostredia a skrášľovaniu svojho okolia. 

          • Vzdelávací projekt Svet okolo nás

          • Dňa 26.10.2022 sa žiaci 6.A a 7.A a zúčastnili jedinečného vzdelávacieho projektu Svet okolo nás  „Čína - ríša za Veľkým múrom“. Žiaci sa prostredníctvom vzdelávacieho filmu sprevádzaného vstupmi samotných cestovateľov ocitli v rozľahlej, historickej a mystickej Číne. Prešli  sa  po Veľkom čínskom múre, pokochali sa pohľadom na jedinečné pandy veľké,  tajili dych pri prastarom rituáli nebeského pohrebu, vydali sa na samotný západ krajiny do provincie Sin-ťiang, kde Čína už nie je Čínou. Pozreli sa  do podhoria Himalájí na Tibetskú náhornú plošinu, kde miestni nomádi pasú svoje stáda divých jakov.  Zoznámili sa s miestnymi menšinami, ich zvykmi a tradíciami, pozreli sa na pokojný odľahlý vidiek aj do hektických moderných miest. Ochutnali lahôdky čínskej kuchyne a zistili, ako sa pije čaj v Číne.

                  Na záver sa uskutočnila beseda so samotnými tvorcami programu. Už dnes sa tešíme na pripravovaný projekt, ktorý nás zavedie na kontinent Afriky – do jedinečnej Tanzánie.

              Mgr. K. Hotová

          • Jesenné prázdniny

          • Riaditeľstvo ZŠ Adely Ostrolúckej v Budči oznamuje žiakom a rodičom, že v dňoch od 28.10.2022

             do 01.11.2022 budú jesenné prázdniny. Vyučovanie sa začína 02.11.2022 v stredu.

          • Deň jablka

          • 21.október sa niesol v jabĺčkovom dni. Žiaci 1. A a 1. B mali tematické vyučovanie zamerané na Deň jablka. Počítali jablká na jabloniach, učili sa písať prvé písmená v jabĺčku, dozvedeli sa aké sú jablká prospešné a aké vitamíny obsahujú. Tematický deň mal aj hudobnú časť a všetky piesne o jablkách sme si zaspievali a zatancovali. Odmenou nám boli jablká a ich ochutnávka.

          • Súťaž - Plody jesene

          • Počas uplynulých 2 týždňov žiaci našej školy tvorili na hodinách výtvarnej výchovy, pracovného vyučovania, príp. doma, nádherné jesenné dekorácie. Použili naozaj všetko, čo krásne obdobie babieho leta ponúka- listy rôznych farieb, šišky, oriešky, žalude, šípky, tekvice, strukoviny, jabĺčka gaštany..... Z fotografií posúďte sami, ako sa im to podarilo.

            A keďže išlo o súťaž, tu sú výsledky:

            1. stupeň:
            1. miesto – Betka Kelemenová, 3.A  (Slimák)
            2. miesto – Ninka Gašparová, 1.B (Mačičky)
            3. miesto – Oliverko Dvořák, 1.B (Lev, Okienko)

             

            1. stupeň:
            1. miesto – Aďka Zetochová, Miška Vyletelová, 7.A (Domček rodiny Listovcov)
            2. miesto – Timka Rovňanová, 8.A (Ježko)
            3. miesto – Paulínka Handlovská, Vivi Wengerová, 8.A (Maľby na plátne)

            Víťazom srdečne gratulujeme a tešíme sa na vaše šikovné ruky nabudúce!

            zapísala: D. Mojžišová

          • Šarkaniáda

          • Dňa 20.10. sa naši prváčikovia spoločne so škôlkarmi vyšantili na ŠARKANIÁDE. Aj keď nám počasie nevyšlo úplne podľa predstáv a vetrík nám veľmi nefúkal, deti si túto akciu veľmi užili.

          • Strelecká súťaž

          • Dňa 25.10. sa naša škola zúčastnila súťaže v športovej streľbe v disciplíne ZaPu 30. Súťaž sa uskutočnila v ZŠ Zvolenská Slatina. Našu školu reprezentovali chlapci z 8.A Teodor Taraba, Štefan Milán a žiak 9.A Marek Hanzel. Chlapcom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

          • Prváčikovia z 1.B triedy

          • Naša prvácka trieda lienok sa vďaka našej lienke Školienke pomaly mení na lúku plnú farebných zážitkov. Spoznávame spoločne písmenká, ktoré sme si skúsili vymodelovať z plastelíny, napísať prstom do múky. Na matematike spoznávame čísla rôznymi zábavnými aktivitami.

          • Exkurzia v NBS

          • Štvrtáci a piataci rozvíjali svoju finančnú gramotnosť v Národnej banke Slovenska v Banskej Bystrici

          • Prváčikovia a ich prvý mesiac v škole

          •          Naši milí námorníci z 1.A triedy majú za sebou prvé týždne v škole. Spoločne sme nastúpili na loď plnú nových zážitkov.Vieme už veľké tlačené písmená, vieme zložiť slabiky a počujeme prvé hlásky.

                      Na matematike sme spoznali čísla, ktorým sme priraďovali správny počet gombíkov. Motiváciou je našou usilovnosťou preplávať až k pokladu, kde si otvoríme truhlicu plnú prekvapení.

                        Naše aktivity si môžete pozrieť v galérii. 

          • Európsky týždeň športu

          • Európsky týždeň športu je aktivita, ktorá prebieha v 40 krajinách Európy od 23. do 30. septembra. Keďže ani v našej škole nie je šport nikomu cudzí, aj tento rok sme venovali pohybovým aktivitám celý deň. Žiaci prvého stupňa mali možnosť ukázať svoje zručnosti, presnosť, trpezlivosť, silu a vytrvalosť v rôznych disciplínach (skok do diaľky, prekážková dráha, hod granátom, preťahovanie lanom, manipulácia s florbalovou hokejkou, prenášanie predmetov pomedzi kužele).

            Akcie sa zúčastnili aj žiaci II. stupňa a žiaci špeciálnych tried. Využili sme priestory okolia školy, kde prebiehali zápolenia vo viacerých disciplínach. Na umelom ihrisku pri škole sa hral futbal a basketbal. Deti si vyskúšali svoju koordináciu v prekážkovej dráhe či rôznych pohybových hrách, ako skok vo vreci, skok do diaľky z miesta. Presnú mušku pri hode na cieľ, či pri volejbale a vybíjanej. Víťazi boli odmenení a zožali zaslúžený potlesk.

            Všetci sa dobre zabavili a aj vďaka slnečnému počasiu sme si športový deň veľmi užili.

            Mgr. Nikola Brhlíková, Mgr. Peter Jodas

          • Vyhodnotenie zberu papiera - jeseň 2022

          • Spolu sa vyzbieralo 3042 kg.

            Víťazi- Jednotlivci:

            1.miesto – Katarína Kupčiová 2.A – 390 kg

            2.miesto – Simon Stieranka 2.A – 290 kg

            3.miesto – Matej Zlámala 5.A – 177 kg

            Víťazi- Triedy:

            1.miesto – 2.A – 973 kg

            2.miesto – 5.A – 331 kg

            3.miesto – 3.A – 164 kg

            ---------------------------------------------------

            Ostatné triedy:

            4.miesto – 4.A - 145 kg.     5.miesto – 1.A - 124 kg.          6.miesto – 8.A - 115 kg.  

            Potom 7.A, 1.B, 6.A, 3.B, 1.ŠT.          0 kg – 2.ŠT a 9.A.

            Najviac za triedu doniesli:

            1.A – Timea Kamenská

            1.B – Eliška Vaňová

            2.A – Katarína Kupčiová, Simon Stieranka, Vanesa Ivanová ... nad 170 kg

            3.A – Adam Mlynárik

            3.B – Tobias Peták                                         

            4.A – Dominik Kováčik

            5.A – Matej Zlámala

            6.A – Karolína Donovalová

            7.A – Dávid Kido a Šimon Víglaský

            8.A – Paulína Handlovská

          • Exkurzia do Modry a Červeného Kameňa

          • V stredu 5. októbra sme sa so žiakmi 7., 8. a 9.  ročníka vybrali na exkurziu do Modry a na hrad Červený Kameň. Dve hodiny cesty autobusom ubehli ako voda a už sme vchádzali do mesta, v ktorom Ľudovít Štúr prežil posledné týždne svojho života. Pani v múzeu nám pútavo porozprávala o búrlivej dobe, v ktorej žil, o jeho životných radostiach, strastiach i odriekaniach.
            Ďalej naše kroky viedli k miestu Štúrovho posledného odpočinku, kde sme na znak úcty položili kvietky a zapálili sviečku.
            Hrad Červený Kameň nás uchvátil! V rámci prednášky sme sa dozvedeli veľa zaujímavých vecí o živote na hrade v minulosti. Videli sme krásny dobový nábytok, obrazy, gobelíny, fresky, zbrane, brnenia, nakúpili suveníry a príjemne unavení sme vyrazili na cestu domov.
            V tento pekný deň sme aspoň trošku nahliadli do našej minulosti a hodláme v tom pokračovať.......

            Zapísala: D. Mojžišová

          • Modernizácia triedy

          • Na našej škole prebehla počas letných dní modernizácia vybavenia triedy na prvom stupni. V triede 3.A sa nachádza nový nábytok. Deti po návrate z prázdnin vítala veľká nástenná tapeta, zobrazujúca kreslenú mapu sveta. Trieda námorníkov môže počas školských dní objavovať a spoznávať nové miesta.

            Priestor triedy umožňuje vytvorenie niekoľkých zón. Penové puzzle využívame na rozprávanie sa v rámci triednej komunity, oslavy,... Ďalšia časť je pracovná. Usporiadanie lavíc možno varírovať (frontálne, skupinové, individuálne učenie).

            Zadnú časť triedy tvorí oddychová zóna, ktorá sa teší obľube počas vyučovacích hodín i prestávok. Pribudli pohodlné sedacie vaky, farebné sedáky rôznych tvarov. V poobedných hodinách je priestor triedy využívaný pre účely školského klubu detí. Sme vďační, že môžeme tráviť čas v príjemnom a podnetnom prostredí. 

            Mgr. Lucia Viktorová

          • Jazyková učebňa na 2. stupni

          • V školskom roku 2022 / 2023 čakalo v škole na žiakov 2. stupňa prekvapenie : vynovená moderná jazyková učebňa s novým nábytkom a vybavením. Učebňa je vybavená modernými slúchadlami pripojenými na riadiacu jednotku a mikrofónmi na precvičovanie jazykových zručností: posluch a komunikáciu v cudzích jazykoch. Kvalitné slúchadlá zabezpečujú potrebnú zvukovú izoláciu žiaka od prostredia a špičkový násluch zvukových súborov. Vyučujúci ovláda panel s riadiacou  jednotkou , prepína žiakov do dvojíc alebo do skupín na tvorenie dialógov, zapne komunikáciu so zvoleným žiakom.  Toto zariadenie spolu s mikrofónmi na vzájomnú komunikáciu spĺňa všetky potrebné požiadavky výučby cudzích jazykov,  skvalitňuje vzdelávanie žiakov  a predstavuje modernú výučbu cudzích jazykov.  Cudzojazyčnú atmosféru a naladenie sa na učenie v cudzích jazykoch dopĺňa tapeta s motívom Londýna, kútik s cudzojazyčnou literatúrou a cudzojazyčnými slovníkmi ( žiaci majú možnosť si cudzojazyčné knihy požičať), nástenné pomôcky : mapy Veľkej Británie, Nemecka , gramatické pomôcky: hláskovanie anglickej abecedy, nemecká abeceda, tvorba a použitie časov + nepravidelné slovesá v anglickom jazyku.  Ďakujeme pani riaditeľke a zriaďovateľovi školy za ich snahu vytvárať pre našich žiakov podnetné prostredie na vzdelávanie. O tom, že aj naši žiaci sa radi učia cudzie jazyky vo vynovenej modernej jazykovej učebni, svedčia ich výroky:

            „ Páči sa mi nová tapeta s motívom Londýna. Cítim sa tu ako v inej krajine a dobre sa mi tu učí.“  Miška Vyletelová, 7.A

            „Páčia sa mi slúchadlá, lepšie v nich počujem posluch. Lepšie sa tu učí, prostredie na mňa pôsobí cudzojazyčne.“

            „Táto učebňa mi pomáha v učení, vďaka slúchadlám  som sa zlepšil v posluchu.“ Marko Gašpar, 7.A

            „ Moderná trieda s nádhernou tapetou a cudzojazyčnou atmosférou.“

            „Mám rád jazykovú učebňu, je to tam pekné , teším sa, keď sa tam učíme. Pomáhajú mi slúchadlá , lepšie zachytím posluch. „

            „Nádherná, vyzdobená, moderná učebňa.“

            „ Do jazykovej učebne chodím veľmi rád, je tu lepšia atmosféra.“

            „ Chodím sa rád učiť do jazykovej učebne, veľmi sa mi to tam páči. Používame slúchadlá a to mi pomáha sa lepšie učiť. Na stenách sú pomocné tabuľky, ktoré mi tiež pomáhajú.“

            „ Je to tu super. Radi sem vždy chodíme a lepšie sa tu učí.“

            „ Cez slúchadlá  lepšie počujem posluch. Je tu príjemné prostredie. Dobre sa tu cítim. „ Lariska Brlášová, 6.A

            „ Do učebne chodím rada. Páči sa mi naša nová tapeta na stene. Je super, že tu máme aj slúchadlá.“

            „ V jazykovej učebni sa učí lepšie ako v triede, pretože posluchy lepšie počujeme cez tie slúchadlá  a je tam aj lepšia atmosféra.“

            „ Rada chodím do jazykovej učebne. Počujem lepšie v slúchadlách, sú tam slovníky, ktoré nám pomáhajú.“

            „Mám rád hodiny anglického jazyka v jazykovej učebni. Radšej počúvam nahrávky cez slúchadlá, lepšie rozumiem. Páči sa mi veľmi aj tapeta Londýna na stene.“

            „ Veľmi rada chodím do jazykovej učebne. Je to tam veľmi pekné a tá tapeta s Londýnom je veľmi krásna.“

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023

          • Po dvoch horúcich mesiacoch, po letných prázdninách, sme sa opäť stretli v priestoroch našej školy pri príležitosti slávnostného otvorenia nového školského roka.

            Na školskom dvore po odznení slovenskej hymny nás oslovila pani riaditeľka Mgr. Silvia Pintérová za prítomnosti starostu obce Ing. Františka Moravca. Srdečne privítala všetkých, popriala najmenším školákom – prváčikom veľa úspechov pri plnení si nových školských povinností.  Poďakovala rodičom prváčikov za prejavenú dôveru tým, že zverili našej škole možnosť „obrusovať kamienky,“ ktoré sa časom zmenia „na diamanty“.  Popriala veľa úspechov deviatakom a vyjadrila presvedčenie, že poznatky, ktoré nadobudnú  úspešne zúročia nielen pri Testovaní 9, ale aj pri prijímacích skúškach na stredné školy, a tie budú aj základom, o ktorý sa budú môcť opierať v ďalšom štúdiu. Predstavila všetkých pedagogických a nepedagogických zamestnancov školy. Vyjadrila im úctu a vďaku za vynaloženú prácu  a popriala kolegom v novom školskom roku veľa zdravia,  tvorivosti, elánu, dobrých nápadov a veľa síl pri prekonávaní každodenných prekážok.  Vyslovila vieru, že úspechy žiakov v olympiádach, vo vedomostných súťažiach a v športe  budú robiť radosť nielen im, ale aj rodičom, učiteľom, a tým budú šíriť dobré meno našej školy.

             V závere príhovoru pani riaditeľka vyjadrila presvedčenie, že napriek ťažkej spoločenskej situácii tento školský rok spoločne úspešne  zvládneme.

                                                                                                                    Mgr. Ľudmila Hadvigová

    • Kontakty

      • Základná škola Adely Ostrolúckej v Budči
      • 045/5391223
      • Školská 341/28, 962 33 Budča Slovakia
      • Mgr. Silvia Pintérová
      • PhDr. Zuzana Podhradská
      • www.zsbudca.edupage.org
      • Eva Jurčiaková
      • Mgr. Miriam Kantoráková ŠJ: IBAN: SK82 0200 0000 0025 2731 7951
      • 045/5391224
      • Eva Jurčiaková
      • Rozpočtová organizácia s právnou subjektivitou, zriadená obcou
      • 037 888 641
      • 202 167 3830
      • 2511443953/0200 -VUB
      • ZŠ: SK36 0200 0000 0025 1144 3953
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje