• Vzdelávací projekt Svet okolo nás

          • Dňa 23.11.2023 sa žiaci 6.A a 7.A  zúčastnili už siedmeho dielu  vzdelávacieho projektu Svet okolo nás  „Tanzánia- divoké srdce Afriky“. Žiaci sa prostredníctvom vzdelávacieho filmu sprevádzaného vstupmi samotných cestovateľov preniesli do rozľahlej a nádhernej divočiny, do Tanzánie, ktorá je jednou z najromantickejších a súčasne najpriateľskejších krajín na čiernom kontinente. Navštívili najkrajšie národné parky, videli slony, elegantné žirafy, tisíce pakoňov, kráľa zvieracej ríše, leva a tiež šimpanzy. Prešli  sa  pod najvyššou horou Afriky, poodhalili tajomstvo Veľkej priekopovej prepadliny, preskúmali jazero Tanganika, spoznali život Masajov ako obávaných bojovníkov a tiež najstarších obyvateľov krajiny- kmeň Haza. 

                  Na záver sa uskutočnila beseda so samotnými tvorcami programu. Už dnes sa tešíme na pripravovaný projekt, ktorý nás zavedie do Indonézie.

                                                                                                                 Mgr. K. Hotová

          • Preventívny program Zippyho kamaráti

          • Dňa 21.11.2021 absolvovali naši prváčikovia  prvý model preventívneho programu „ Zippyho kamaráti „s Mgr. Martinou Ďarmatiovou , sociálnou pedagogičkou z CPP vo Zvolene. Program je zameraný na rozvoj sociálnych zručností u detí (sociálne a emocionálne učenie) a pozostáva zo šiestich modulov (tém): Pocity, Komunikácia, Vzťahy, Riešenie konfliktov, Vysporiadanie sa so zmenou a stratou, Zvládanie nových situácií. Cieľom programu je učiť deti ako: si uvedomiť svoje pocity a vedieť o nich hovoriť, vyjadriť to, čo chcú povedať, pozorne načúvať, požiadať o pomoc, vytvárať a udržiavať priateľstvá, sa vyrovnať s osamelosťou a odmietnutím, sa ospravedlniť, sa vyrovnať so šikanovaním, riešiť konflikty bez psychickej ujmy na oboch stranách, sa vyrovnať so zmenou a stratou, vrátane úmrtia, zvládať nové situácie, pomáhať druhým.

              Mgr. Martina Kapustová, koordinátorka prevencie

          • 20. november - Bubnovačka proti násiliu na deťoch – aby deti bolo lepšie počuť!

          • "Detstvo bez násilia by malo byť pre každé dieťa samozrejmosťou a nie šťastnou náhodou.“

            November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa.
            18. november je  Európskym dňom ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním, 19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí a 20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa. Práve preto si organizácie pôsobiace na Slovensku v oblasti ochrany detí pred násilím zvolili práve 20. november za deň, kedy BY MALO BYŤ HLAS DETÍ LEPŠIE POČUŤ!
            S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás predsa netýka. Tento školský rok sa aj  naša škola zapojila do celoslovenskej aktivity „Bubnovačka – aby deti bolo lepšie počuť!“, bude pridaná na Mapu zapojených škôl na Slovensku  – Bubnovačka 2023. Hlavnou myšlienkou podujatia je práve v novembri upozorniť na násilie páchané na deťoch, na práva detí a na dôležitosť ich hlasu. Žiaci našej školy bubnovali cez veľkú prestávku v telocvični. Ďakujeme pani učiteľke Mgr. D. Bartkovej za prípravu rytmizácie bubnovania a žiakovi Tomáškovi Kožárovi zo 4.A , ktorý na bubnoch udával rytmus nášho bubnovania. Ďakujeme všetkým učiteľom, ktorí v tomto týždni na vyučovacích hodinách robili so žiakmi  podporné aktivity k téme prevencie násilia - napríklad premietanie filmov, podcastov  k téme Násilie na deťoch, rozhovory, diskusie, výtvarné práce , ako si žiaci predstavujú svet bez násilia.
              Mgr. M. Kapustová, koordinátorka prevencie

          • Finančná gramotnosť

          • FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ nie je samostatným predmetom, preto je začleňovaná do výchovno-vzdelávacieho procesu. Aj naši žiaci boli aktívne zapojení v celoškolskej aktivite – Burza oblečenia. Prebehla na chodbe školy počas vyučovania. Vopred sa stanovili podmienky, pravidlá a rodičia podpisom súhlasili s aktívnou účasťou svojho dieťaťa. Touto cestou sa im chceme poďakovať za spoluprácu! Predávajúci i kupujúci museli riešiť rôzne situácie. Najdôležitejšie bolo nájsť vec, ktorá bude vhodná na predaj. Na chodbe bol už každý zodpovedný za seba, nebola tam prítomnosť rodiča, ktorý by predaj/kúpu riadil. Samostatnosť a zodpovednosť za svoj tovar, priradiť cenovky, použiť matematické operácie súčtu či rozdielu, zvoliť reklamu, pracovať s cenou počas predaja, rozmieňať či zamieňať peniaze, pridať akcie, komunikovať, pozorne pracovať s peniazmi (ktoré nie sú hračkárske), skúšanie si novej veci, rozhodovať sa na mieste... S týmto sa museli žiaci popasovať a svojou aktivitou získali cenné poznatky. Pevne veríme, že predávajúci i kupujúci sú bohatší o jedinečné zážitky, ktoré získali počas nevšednej hodiny.

            Mgr. Alexandra Matúšková

          • Cezpoľný beh

          • Dňa 8.11. 2023 sa konalo okresné kolo v súťaži Cezpoľný beh starších žiakov na ZŠ Sliač. Súťaži sa zúčastnili traja žiaci z našej školy. Výborné 3.miesto obsadil Dominik Dolniak z 9.A v kategórii jednotlivcov. Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť.

            Mgr. Martin Strečok

          • Záložky

          • V školskom roku 2023/24 sme sa prihlásili do projektu, ktorý organizuje Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave a Knižnica Jiřího Mahena v Brne. Tohtoročná  téma bola: „ Záložka do knihy spája školy: Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov

            Pridelená nám bola ZŠ Žehušice.

            S pani učiteľkou Roubíčkovou sme sa dohodli, že výmena záložiek prebehne do jesenných prázdnin. Za našu školu sme pribalili aj slovenské časopisy

            Naši žiaci v jednotlivých triedach čítali rôzne knihy a potom kreslili, písali, strihali a lepili.

            Naše výtvory sme odoslali a netrpezlivo čakali na odozvu.

            Všetkých potešil balíček z českej školy.

            A aby toho nebolo málo, v triedach na prvom stupni si žiaci pozvali na besedy svoje mamky a tatkov, aby im porozprávali, čo čítali, keď boli deťmi.

                        Všetky tieto aktivity sa organizujú pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc.

             Mgr. H. Prokayová

          • Október - Mesiac úcty k starším

          • Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok. Človek je krásny podľa múdrosti, čo zračí sa mu 

            v oku, podľa vrások a bielych vlasov, podľa slov, keď ponára sa v hovore s deťmi do rokov, keď aj on bol

            mladý. Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi.

            Dňa 26. 10. 2023 sa konalo posedenie seniorov s bohatým kultúrnym programom. Vystúpili deti z materskej školy, základnej školy, základnej umeleckej školy Heuréka. Nebola núdza o tanec, spev i hovorené slovo. Na ľudovú nôtu zahral p. Bartko a svojou návštevou nás poctil aj hosťujúci folklórny súbor Poľana. Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí sa podieľali na príprave podujatia. Tešíme sa hojnej účasti a pozitívnym ohlasom.

            Mgr. Lucia Viktorová  

          • Slnečná sústava očami štvrtákov

          • Na hodine prírodovedy dostali štvrtáci ponuku – zhmotniť svoje vedomosti o Slnku a planétach. Samozrejme, išlo o dobrovoľnú domácu úlohu. V určený deň to pred prvou hodinou vyzeralo ako v planetáriu. Robili sa posledné kozmetické úpravy, prebiehali diskusie o detailoch, zabezpečovala sa stabilita... Po zvonení šikovníčkovia prezentovali svoje krásne a jedinečné diela. Niekto pracoval sám, niekto vo dvojici, niektorí v trojici. Opísali dielo, aký materiál použili, aké problémy riešili, čo bolo veľmi ťažké urobiť, kde čerpali inšpiráciu, kto im pri práci pomohol radou či pomocou... Nikto sa v pracovnom tíme nepohádal, všetci sa dohodli bez nehody. Podmienky zadania boli splnené. Každý na záver povedal, že má dobrý pocit zo svojej práce.

            Mgr. Alexandra Matúšková

          • Pomáhame deviatakom zorientovať sa vo výbere SŠ

          • Dnes sme u deviatakov v triede znova privítali bývalého žiaka našej školy, ktorý nám prišiel porozprávať o Gymnáziu A. Kmeťa Banskej Štiavnici. Dozvedeli sme sa niečo viac o tom, ako funguje bilingválne gymnázium, aké náročné a únavné je do školy každý deň dochádzať autobusom, ako dlho trvá domáca príprava na vyučovanie a pod. Žiaci si tak mohli vypočuť priamo od svojho rovesníka zaujímavé informácie, ktoré im snáď pomôžu sa lepšie zorientovať pri výbere strednej školy.

            Mgr. Denisa Mojžišová

      • Kontakty

        • Základná škola Adely Ostrolúckej v Budči
        • 045/5391223
        • Školská 341/28, 962 33 Budča Slovakia
        • Mgr. Silvia Pintérová
        • PhDr. Zuzana Podhradská
        • www.zsbudca.edupage.org
        • Eva Jurčiaková
        • Mgr. Miriam Kantoráková ŠJ: IBAN: SK82 0200 0000 0025 2731 7951
        • 045/5391224
        • Eva Jurčiaková
        • Rozpočtová organizácia s právnou subjektivitou, zriadená obcou
        • 037 888 641
        • 202 167 3830
        • 2511443953/0200 -VUB
        • ZŠ: SK36 0200 0000 0025 1144 3953
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje