• Kaštieľ vo Svätom Antone, Slovenské banské múzeum pri Banskej Štiavnici

          • Dňa 16. 6. 2022 prebiehal koncoročný výlet žiakov 1. a 2. ročníka. Prvou zastávkou bol kaštieľ vo Svätom Antone. Žiaci v umelecko-historickej expozícii obdivovali bohato zariadené miestnosti s nábytkom, pompézne lustre, dobové šatstvo... Dozvedeli sme sa množstvo zaujímavostí zo života šľachty, ako aj vývine poľovníctva na Slovensku.

            Pozoruhodnou je kalendárna symbolika. Kaštieľ mal pôvodne 4 vchody (ročné obdobia), 7 arkád (dní v týždni), 12 komínov (mesiacov v roku), 52 izieb (týždňov v roku) a 365 okien (dní v roku).

            Po prehliadke kaštieľa sme sa presunuli do Slovenského banského múzea v prírode pri Banskej Štiavnici. Nevšedným zážitkom bola pre deti prehliadka bane. V plášťoch, prilbách a s lampou v ruke sa mohla začať naša výprava do štôlne Bartolomej. Nasledovali sme pána sprievodcu, ktorý mal ako bývalý baník s prácou bohaté skúsenosti.

            Po príjemnom schladení v podzemných priestoroch nás čakal autobus. Cestu do školy sme si spríjemnili spievaním.

            Mgr. Lucia Viktorová

          • Škola v prírode

          • Žiaci 3. a 4. ročníka úspešne zvládli päťdňové odlúčenie od svojich rodičov a súrodencov, kedy sa v dňoch od 13. do 17.6. 2022 zúčastnili školy v prírode v nádhernom prostredí Štiavnických vrchov - v Repišti. Učenie sa prostredníctvom hry je pre deti nezabudnuteľným zážitkom, na ktorý budú dlho spomínať. Zažili sme veľa zábavy a vzrušenia, utužili sme si vzájomné vzťahy a zároveň si užili pokoj a relax v lone prírody.

            Pani učiteľky Mgr. I. Kučmiková a Mgr. E. Marková

          • Rodinné športovo-zábavné podujatie

          • Dňa 11. júna 2022 sme znova, po dvoch dlhých rokoch odriekania, privítali deti, ich rodičov a starých rodičov na 4. ročníku Rodinného športovo-zábavného podujatia. Deň sa niesol v znamení radosti, smiechu a zábavy.

            Na rôznych zábavných stanovištiach deti plnili úlohy, ktoré preverili ich tvorivé zručnosti, telesné zdatnosti, logické myslenie, znalosti z ochrany prírody. Dozvedeli sa niečo nové nielen o včielkach, ale aj  o zvieratkách,  ktoré žijú v našich lesoch. Na pamiatku si odniesli vlastnoručne vyrobené tričká či krásne vymaľovaný obrázok. Hlad mohli zahnať chutným hotdogom a zdravými nátierkami. O celú parádu sa postarali zamestnanci ZŠ A. Ostrolúckej v Budči , MŠ v Budči, dobrovoľníci z OZ Budčianski škôlkari,  DHZ Budča, Poľovnícke združenie Stráže-Budča, OÚ v Budči. Kolektív Jednoty dôchodcov napiekol výborné pampúšiky a koláčiky. Celodenný program spestrovala veselá hudba a kultúrny program SZUŠ Heuréka. Na záver sa detičky tešili z bohatej tomboly a osviežili sa v hasičskej pene.

            Samozrejme, nesmieme zabudnúť poďakovať všetkým dobrovoľníkom, rodinným príslušníkom a štedrým sponzorom:

            p. Dičer- WH REAL, INTERCARS, STVSS, POZANA,  SCANIA, VOLVO, INMEDIA, PETER DAVID,  JEDNOTA Krupina Záhonok, Poľovné združenie Stráže- Budča, AGROTIM Budča-Mihály, PE-MI-ZEMNÉ PRÁCE, Veríme v zábavu s.r.o., Jednota dôchodcov Budča, COOP Jednota Krupina, OÚ Ostrá Lúka, OÚ Bacúrov, OÚ Tŕnie, OÚ Hronská Breznica,  VALMAN, ATC,  WAMM- p. Šimko,  BRUTALKA p.Hadvig.

             p. Peter Drozdík, BIOPLYN BUDČA s.r.o., PHARMACOPOLA s.r.o., Záhradníctvo BOBA.

                        Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili na našej veľkolepej akcii a spestrili si sobotné dopoludnie.  Veríme, že si odniesli veľa krásnych zážitkov. Už teraz sa tešíme na stretnutie v budúcom roku.

          • Exkurzia na Oravský hrad

          • 15.6.2022 sa žiaci 5. , 6.  a 7.ročníka zúčastnili na exkurzii na Oravský hrad, ktorý patrí medzi najkrajšie hrady na Slovensku. Už pri príchode nás prekvapila jeho zachovalosť, mohutnosť a najmä výška. Žiaci sa dozvedeli množstvo informácií z bohatej histórie hradu a zo života jeho majiteľov. Každého zaujalo niečo iné. Niektorí boli prekvapení zo stoličky, na ktorú, keď si dievčatá sadnú, tak sa vraj čoskoro vydajú alebo otehotnejú. Iní skúmali rôzne spôsoby mučenia v stredoveku. Ohromilo nás množstvo stoviek schodov, ktoré sme museli prekonať, pokým sme sa dostali na najvyššie miesta hradu a neskutočný pohľad z výšky vyše 110 metrov. Prekvapením pre nás bola výstava k 100. výročiu od nakrútenia prvého slávneho filmu o upírovi, natočenému práve tu. Priestory hradu už viackrát v minulosti využívali režiséri z celého sveta ako kulisy pre viaceré známe rozprávky a filmy.

            Odchádzali sme spokojní s množstvom zážitkov a zaujímavých informácií z histórie hradu a aj potešení, že nám prialo pekné počasie.

            Mgr. B. Ridzoň

          • Hasičská súťaž

          • Dňa 30. 5.2022 v areáli ZŠ Dobrá Niva sa konala okresná hasičská súťaž určená pre deti a mládež za účasti šiestich dobrovoľných hasičských skupín.  Tejto súťaže sme sa zúčastnili aj my členovia Dobrovoľného hasičského zboru Budča,  čiže žiaci a žiačky našej ZŠ.  Druháci-Vladko Pecko a Terezka Záchenská. Šiestaci- Martin Hazucha a Romana Bamburová. Siedmaci- Klaudia Zetochová, Dominik Dolniak, Paulína Handlovská, Katka Pecková a Martin Ďurík. Súťažili sme v nasledovných disciplínach: CTIF, štafeta, útok. V tejto okresnej súťaži sme boli veľmi úspešní. Dievčatá získali 1. miesto a chalani 3.miesto z disciplín CTIF a štafety. Útoky boli hodnotené samostatne a ani tam naši chalani a dievčatá nesklamali. Obsadili sme 1. a 2. miesto. Teší nás, že sme úspešne reprezentovali nielen DHZ Budča, ale aj našu Základnú školu Adely Ostrolúckej v Budči.

                  Blahoželáme k dosiahnutým výsledkom a veríme, že naďalej budeme skvelými výsledkami dôstojne reprezentovať hasičský zbor a našu školu.

            Klaudia Zetochová, 7.A

          • Záujmový krúžok „Hrajme hry, ktoré majú zmysel“

          • V súčasnej dobe čelíme modernizácií a pohlteniu sveta novodobými technikami, aplikáciami, internetom, sociálnymi médiami a pod. Zabúdame sa hrať a zostávať čo najdlhšie deťmi.  Práve preto sme sa s tohtoročnými piatakmi rozhodli urobiť krok vpred a zachovať si svoju ľudskú jedinečnosť. Veď práve naše emócie, vzťahy, spolupráca, tvorivosť či vďačnosť je to, čo by sa v tejto uponáhľanej dobe malo „nosiť“ najviac. V školskom roku 2021/2022 to boli práve piataci, ktorí pravidelne navštevovali záujmový krúžok s názvom – Hrajme hry, ktoré majú zmysel.

            Aj vďaka tomuto krúžku sa naši piataci dozvedeli viac o svojej osobnosti, svojej identite a jedinečnosti. Naučili sa rozpoznávať pozitívne a negatívne emócie, naučili sa s nimi lepšie pracovať a zvládať ich, upevnili si kolektívne vzťahy v triede. Dozvedeli sa, že byť asertívnym a empatickým vôbec nie je niečo zlé, ale zároveň sa dokázali aj úprimne smiať celé hodiny, radovať sa z maličkostí, vedeli sa ospravedlniť a najmä, nebáli sa povedať svoj vlastný názor. Za toto všetko, čo v tento školský rok zvládli, im patrí jedno veľké ĎAKUJEM. Teším sa na naše ďalšie stretnutia a dúfam, že smiech a radosť budete roznášať aj medzi iných ľudí v škole.

            Mgr. Martina Blažíčková

          • Záujmové krúžky na I. stupni ZŠ

          • Aj v tomto školskom roku sa naše deti mohli zapojiť do rôznych záujmových krúžkov. Otvorilo sa ich mnoho. Pre žiakov s tvorivosťou v rukách a zmyslom pre farby viedli pani asistentky hneď dva záujmové krúžky. Pani asistentka Gretka Čépeová viedla celý školský rok skupinu šikovných rúk, ktoré spoločne vytvorili nejedno veľdielo. Ich tvorba si vyžadovala naozaj precíznu, trpezlivú a kreatívnu prácu. Výtvarný krúžok zas mala na starosti pani asistentka Maťka Blažíčková. Tá si pod svoje tvorivé krídla vzala najmä prváčikov a druhákov, no časom sa k nim pridali aj žiaci druhého stupňa. Spoločne sa im podarilo vyskúšať rôzne výtvarné techniky, prácu s prírodným materiálom v spojení s maľbou či tvorenie kadejakých obrázkov, ktoré zaujali pozornosť každého z nás. Spoločné výtvory z oboch krúžkov nám celý školský rok 2021/2022 zdobili priestory na 1. stupni, čo vyčarilo úsmev na perách nielen pani učiteľkám, ale aj iným žiakom či rodičom.

            Za Vašu doterajšiu prácu, milí žiaci, Vám obe pani asistentky veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa na Vaše ďalšie prekrásne výtvory.

            Mgr. Martina Blažíčková

          • MDD v našej škole

          •      Každoročne prvý jún patrí deťom. Tohtoročný sa niesol v znamení myšlienky prísť elegantne oblečení. „Deň v gala“, nieslo sa našou školou. Slávnostne sa obliekli žiačky, žiaci, členovia pedagogického i nepedagogického zboru. Je to nezvyčajné, keď sa obyčajné tepláky, roztrhané rifle, športové tričká vymenili za dlhé šaty s lodičkami, spoločenské oblečenie, vyžehlené košele s kravatami. A  k sviatočnému oblečeniu sme pridali aj  galantné správanie. Nechýbali ani sladkosti, hudba a tanec.

            Niektoré triedy si spríjemnili dopoludnie chutnou pizzou či zmrzlinou.

            Vďaka patrí starostlivým rodičom, ktorí dôsledne vybrali oblečenie pre svoje deti.

            Dúfame, že takto príjemne strávený deň nebude posledným a tešíme sa na ďalšie nápadité a netradičné dni.

            Zapísala: Mgr. Ľudmila Hadvigová

          • MAJÁLES

          • Majáles je tradične chápaný ako oslava príchodu mája, krás a radostí života. Majáles v našej škole  bol o to vzácnejšou oslavou, pretože sme sa mohli všetci stretnúť až po troch rokoch  kvôli pandémii.

            Tento rok sa majáles konal v štýle country. Rifľové sukne a nohavice, flanelové kockované košele, kovbojské čižmy a klobúky, šerifské hviezdy a kožené opasky, to všetko dotváralo spolu s krásnou výzdobou tú správnu country atmosféru.

            Majáles otvorila svojím valčíkom tanečná skupina Elita Senior zo Zvolena. Počas večera mali viac tanečných vstupov a  dokonca naučili pozvaných hostí  country tanec – Pískajúci Rufus.

            Po celý večer sálou znela autentická country hudba  v podaní známej zvolenskej kapely Pacipacifik, o diskotéku  a výbornú zábavu s pesničkami na želanie sa postaral DJ Samo.

            O polnoci sa žrebovala tombola a každého hosťa čakalo aj prekvapenie v podobe malého darčeka.

             

            Cenami do tomboly prispeli:

            Firma Qualited , Valman, Autopožičovňa AUTOFAFO, Stavebniny Rajjan, ATC, Poľovnícke potreby Autokompo, Intercars, BAPS, Donutéria vo Zvolene, Pizzeria Budča, Inmedia,  ORIN, Raňajkáreň Zvolen, Fine Restaurant Cafe Zvolen, Manikúra p. Janka Figová z Budče, Obecný úrad Budča, Čertovská koliba Budča (p. Tonhauser), p. Pintér, p. Brlášová, p. Horný,  p. Podhradský, p. Jurčiaková, p. Kučmiková,   p. Plavuchová, p. Portášiková, p. Kantoráková,       p. Gombalová, p. Rosenbergová p. Urban,  p. Hadvig, p. Supuka, p. Melicherčík, Elita Senior.

          • Krajská knižnica Ľudovíta Štúra vo Zvolene

          • Dňa 24. mája 2022 navštívili žiaci druhého ročníka Krajskú knižnicu Ľudovíta Štúra vo Zvolene. Pani knihovníčka nás previedla priestormi knižnice a oboznámila so všetkými potrebnými informáciami. Deti sa praktickými činnosťami učili orientovať v usporiadaní kníh na základe autora i témy. Na detskom oddelení čakala druhákov pripravená ukážka rozličných kníh. Mohli si vyskúšať aj takú, s ktorou sa bežne nestretajú, a to čítanku v Braillovom písme. Deti tiež zaujali knihy s audiovizuálnymi prvkami zo sveta živočíšnej ríše.

            I keď mnoho druhákov vstúpilo do knižnice vo Zvolene po prvýkrát, už teraz máme odozvu, že sa do knižnice vo voľnom čase vracajú. Z toho máme veľkú radosť.

            Mgr. Nikola Brhlíková, Mgr. Lucia Viktorová

          • Besiedka ku Dňu matiek

          • Máj vdýchol do druháckych tried slávnostnú atmosféru. V triedach 2.A a 2.B sa konala besiedka ku Dňu matiek. Programom, ktorý sme si pre maminky, tety pripravili, sme im chceli vyjadriť obdiv a úctu. Deti sa na besiedku svedomito pripravovali. Vystúpili s básničkami, pesničkami, scénkami a tancom. Na záver si zaslúžili veľký potlesk. Každé z detí vystískalo a svojími výtvormi obdarovalo svoju maminku, tetu. Cenným darčekom bol pamätný list, ktorý zahŕňal obľúbené kategórie, zážitky, vyznania a kresby.

            Čaro okamihu a osobného stretnutia je nenahraditeľné. Touto cestou sa chceme poďakovať maminkám, tetám, ockom, starým rodičom a ostatným rodinným príbuzným za spoluprácu, milé pohostenie i pozitívnu energiu, ktorú so sebou na besiedku priniesli.

            Mgr. Nikola Brhlíková, Mgr. Lucia Viktorová

      • Kontakty

        • Základná škola Adely Ostrolúckej v Budči
        • 045/5391223
        • Školská 341/28, 962 33 Budča Slovakia
        • Mgr. Silvia Pintérová
        • PhDr. Zuzana Podhradská
        • www.zsbudca.edupage.org
        • Eva Jurčiaková
        • Mgr. Miriam Kantoráková ŠJ: IBAN: SK82 0200 0000 0025 2731 7951
        • 045/5391224
        • Eva Jurčiaková
        • Rozpočtová organizácia s právnou subjektivitou, zriadená obcou
        • 037 888 641
        • 202 167 3830
        • 2511443953/0200 -VUB
        • ZŠ: SK36 0200 0000 0025 1144 3953
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje