• Vážení rodičia!
          • Vážení rodičia!

          • Na základe rozhodnutia RÚVZ Zvolen bude z dôvodu zvýšenej chorobnosti žiakov v dňoch 20.12. 2022 – 22.12.2022 (utorok - štvrtok) prerušené vyučovanie žiakov 1. a 2. stupňa. V tomto čase nebude v prevádzke ani školská jedáleň. Žiaci nastúpia do školy 9.1.2023. Želáme Vám veľa síl a veľa zdravia. Zároveň Vám želáme pokojné prežitie vianočných sviatkov a šťastné vykročenie do nového roka.

            Vedenie školy.

          • Zasielanie FP za dopravné žiakov

          • Oznamujem rodičom, ktorých deti dochádzajú do školy z okolitých obcí, že finančné prostriedky za dopravu žiakov za mesiace september až december 2022 sa budú zasielať na bankové účty rodičov  22.12.2022. Z mesta Zvolen a obcí, ktoré nepatria do nášho školského obvodu sa dopravné neprepláca.

            Eva Jurčiaková, ekonómka školy

          • Vážení rodičia!

          • Riaditeľka ZŠ A. Ostrolúckej v Budči Vám oznamuje, že dňa 19.12.2022 (pondelok) bude prerušené vyučovanie z dôvodu vysokej chorobnosti žiakov a zamestnancov školy. V tomto čase nebude v prevádzke ani školská jedáleň.
            O ďalšom postupe Vás budeme informovať v priebehu pondelka.
            Ďakujeme za porozumenie a prajeme Vám veľa zdravia.
            Vedenie školy.

          • Týždeň boja proti drogám

          • Na našej  škole bola  v mesiaci  november  v rámci  akcie:  „Týždeň  boja  proti  drogám“  vyhlásená  súťaž,  do  ktorej  sa mohli žiaci  zapojiť  v rôznych  kategóriách.

            Do kategórie zhotovenie projektu na tému: „Vybral som si život , nie drogy.....“                      sa už tradične zapojilo najviac  žiakov.

            Túto kategóriu vyhral Adam Valach z 8.A.

            V kategórii zhotovenie výtvarnej  práce  na  témy:  „Povedz  drogám nie“ a „Zmysluplné trávenie voľného času“ zvíťazili žiaci z 1.A: 

            Sebi  Slovák, Eli Froľová  a Hanka   Pagáčová. 

            Nakreslili  krásne  obrázky  o tom, čo zmysluplné robia vo voľnom čase a pridali slogany, ktorými nabádajú aj nás ostatných, aby sme sa niečomu venovali a nikdy z nudy nepodľahli fajčeniu, alkoholu či drogám.

            Naši žiaci aj týmto spôsobom ukázali svojím spolužiakom, že vedia tráviť svoj voľný čas plnohodnotne a nedajú šancu drogám, alkoholu, cigaretám, aby sa stali súčasťou ich života.

            Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa do našej súťaže zapojili.

            Víťazom gratulujeme, ich víťazné práce budú vystavené a odmenené vecnou odmenou.

                                           Mgr. Martina Kapustová, školská koordinátorka prevencie

          • Hokej

          • Dňa 14.12.2022 žiakov našej školy poctil svojou návštevou náš bývalý žiak, úspešný hokejista, Jakub Kolenič. V súčasnej dobe svojimi hráčskymi schopnosťami posilňuje mužstvo HKM Zvolen. V tomto predvianočnom období priniesol žiakom darček v podobe voľných lístkov na hokejový zápas Zvolen – Liptovský Mikuláš, ktorý sa uskutoční dňa 20.12.2022 o 18.00 hod. Okrem toho rozdal žiakom kartičky so svojim podpisom a na záver sa spolu so žiakmi odfotografoval. Jakubovi a celému mužstvu HKM Zvolen ďakujeme a prajeme im veľa víťazstiev. Rodičia si môžu dokúpiť lístky a spolu so svojimi deťmi môžu fandiť našim hokejistom.

          • Mikuláš

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikuláš.

            Aj bez saní, ale predsa prekvapenie udialo sa. Zaklopal nám na dvere čertík, anjel, Mikuláš. Kto bol dobrý strach nemal a kto zlý ten sa bál. Náš čertík si písal celý rok, zoznam malých nezbedníkov a dnes ho prečítal. Anjelik nás pochválil a Mikuláš odmenil. Ďakujeme, Mikuláš! Za tie krásne chvíle, za darčeky od teba, za úsmevy milé. Stretneme sa o rok zas. Príď, Mikuláš, medzi nás!

          • Ypsilon – slovina je hra

          • Ypsilon – slovina je hra  je zábavná súťaž pre žiakov základných škôl v predmete slovenský jazyk a literatúra. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať slovenský jazyk a literatúru ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Cieľom súťaže je zbaviť žiakov negatívnych pocitov, ktoré sa často spájajú s výučbou tohto predmetu a ukázať im, že slovina je hra.

            Do tejto súťaže sa zapojilo 14 žiakov:

            2. ročník: M. Grelnet,

            5. ročník: K. Krajčiová, T. Mazúch, J. Štefaňák, V. Kelemen,

            6. ročník: L. Brlášová,

            7. ročník: L. Čiefová, N. Beňová, V. Langová, M. Vyletelová, A. Zetochová,

            8. ročník: V. Micháliková, K. Zetochová, A. Valach.

            Ďakujeme všetkým za účasť a netrpezlivo čakáme na výsledky.

            Z. Podhradská

          • KOMPARO

          • KOMPARO je systém periodickej, nezávislej, externej eva­luá­cie škôl. V tomto školskom roku sa do súťaže Komparo prihlásili žiaci 9. ročníka. Žiaci si otestovali svoje vedomosti z matematiky a slovenského jazyka a literatúry.

            Expert geniality show

            Expert geniality show je celoslovenská vedomostná súťaž pre žiakov 5. – 9. ročníka ZŠ. Úlohy v testoch sú z rôznych oblastí života, takže si každý žiak vedel nájsť témy, ktoré ho zaujímajú a  v ktorých vyniká.

            Žiaci 5. a 6. ročníka riešili test zložený z dvoch tém: Päť jazykov kultúry a Ako funguje svet, kde našli otázky z prírodných aj spoločenských vied.

            Žiaci vyšších ročníkov si vyberali dve zo šiestich ponúkaných tém: Od Dunaja k Tatrám, Svetobežník, Do you speak English?, Mozgolamy, Tajomstvá prírody a Góly, body, sekundy. Otázky boli  oblasti biológie, fyziky, športu, angličtiny…

            V tejto súťaže si svoje sily zmerali:

            5. ročník: P. Kido, J. Štefaňák, T. Mazúch, O. Ort-Šnep,  V. Kelemen, K. Krajčiová,

            7. ročník: M. Hazucha, R. Bamburová.

            Výsledky súťaží budú individuálne poslané súťažiacim. Veríme, že naši žiaci budú úspešní a dosiahnu výborné výsledky.

            Mgr. Ľ. Hadvigová

          • Olympiády v cudzích jazykoch

          • Dňa 29.11.2022 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom a nemeckom jazyku. Olympiáda sa skladala z písomnej časti (posluch s porozumením, čítanie s porozumením, použitie jazyka) a z ústnej časti (opis obrázka, téma, reagovanie na danú situáciu).

            V kategórii 1A v anglickom jazyku súťažilo 20 žiakov z 5., 6. a 7. ročníka. Najviac bodov získala Sofia Šturáková (7.A), ktorá zároveň bude reprezentovať našu školu v okresnom kole olympiády v anglickom jazyku v januári 2023.  Na 2. mieste sa umiestnil Martin Hazucha (7.A) a 3. miesto si obhájil Dávid Víglašský (6.A). Ďalší úspešní riešitelia boli Maroš Gergeľ  (6.A), Oliver Ort–Šnep (5.A) a Lili Čiefová (7.A).

            Do školského kola v  kategórii 1B v anglickom jazyku, ktorá je určená žiakom 8. a 9. ročníka, sa zapojilo 10 žiakov. Prvé miesto získal a do okresného kola postúpil Dominik Ort–Šnep (8.A). Na 2. mieste sa umiestnil Teodor Taraba (8.A) a 3. miesto získal Martin Ďurík (8.A). V tejto kategórii boli úspešní riešitelia ešte Samuel Baláž (9.A),  Nikolas Horváth (9.A),  Adam Valach (8.A) a Nikolaj Kolmistr (8.A).

            V školskom kole olympiády v nemeckom jazyku zvíťazili v kategórii 1B Adam Valach (8.A) a Samuel Baláž (9.A). Obidvaja postúpili do okresného kola vo Zvolene. Úspešný riešiteľ bol aj Nikolaj Kolmistr (8.A).

            Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa školského kola olympiády v cudzích jazykoch zúčastnili, víťazom gratulujeme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole olympiády v cudzích jazykoch v januári.

            Mgr. M. Kapustová, Mgr. D. Bartková

          • Geografická olympiáda

          • Cieľom geografickej olympiády je rozvíjať záujem žiakov o geografiu ako nosného predmetu poznávania krajiny a prírody. Podporuje rozširovanie geografických vedomostí žiakov, ich praktických zručností v topografii, v záujmovej činnosti pri poznávaní a ochrane miestnej krajiny. Vedie žiakov k pochopeniu sveta ako multikultúrneho priestoru, a tým                k akceptovaniu zvykov, tradícií a spôsobu života obyvateľov iných krajín sveta. Zabezpečuje rozvíjanie environmentálneho myslenia a humanizuje vzťah človeka ku krajine a prírode.

            Úspešnými riešiteľmi školského kola súťaže sú títo žiaci:

            5. ročník: K. Krajčiová, J. Štefaňák, T. Mazúch, V. Kelemen, M. Lipnický, M. Zlámala,

            6. - 7. ročník: J. Lacza, S. Lakotová, D. Víglašský, N. Beňová, S. Šturáková, K. Mikovčáková, M. Hazucha, R. Bamburová

            8. ročník: D. Petrášová, V. Čihánková, K. Zetochová, V. Micháliková, T. Rovňanová.

            Všetkým srdečne blahoželáme.

            Mgr. K. Hotová

          • Divadelné predstavenie

          • Dňa 6. 12. 2022 zavítal prvý stupeň ZŠ Adely Ostrolúckej v Budči do Bábkového divadla na Rázcestí. Divadelné predstavenie, s názvom Veľká cesta, bolo umeleckým zážitkom pre deti i dospelých. Dobrodružstvá hrdinov príbehu nám v predvianočnom čase pripomenuli, aké dôležité je mať na spoločnej ceste životom priateľov.

            Inscenácia bola pretkaná básňami K. Bendovej, Ľ. Feldeka, D. Heviera.

            Cesty nikdy neustanú.

            Stále kamsi bežia, vieš?

            Zvoľ si jednu, staň si na ňu,

            voľakam sa dostaneš.

                               (D. Hevier)

            Mgr. Lucia Viktorová

          • Finančná gramotnosť – Príjem a práca

          • Žiaci našej školy sa zúčastnili so svojim triednymi učiteľkami na vzdelávaní v priestoroch Národnej banky Slovenska v Banskej Bystrici. Vzdelávacie moduly viedla             p. Bohuslava Brenkusová, lektorka NBS Banská Bystrica.

            Pre žiakov 3. a 4. ročníka si v NBS pripravili zážitkové vzdelávanie na tému „Príjem a práca“, ktorého cieľom je priblížiť deťom svet práce a peňazí hravým a interaktívnym spôsobom. Žiaci mali možnosť lepšie pochopiť hodnotu peňazí v kontexte práce. Príbeh histórie peňazí im objasnil, prečo peniaze vznikli a aké platidlá sa používali v minulosti. Súťažnou formou sa učili rozdiel medzi príjmami a výdajmi. Súčasťou vzdelávania je aj praktickú časť, v ktorej si žiaci vyskúšali  rozdeľovať peniaze v rodinnom rozpočte.

            Žiakom 9. ročníka vzdelávanie ponúklo lepšie pochopenie súvislosti medzi svojimi záujmami a silnými stránkami v kontexte výberu budúceho povolania. Učili sa orientovať            v pojmoch hrubá a čistá mzda a dozvedeli sa o základoch daňovo-odvodového systému               na Slovensku na konkrétnych príkladoch. Praktickú časť vzdelávania tvorila skupinová práca. Príprava rodinného rozpočtu vytvorí priestor na nácvik realizácie finančných rozhodnutí v kategóriách bývanie, strava, doprava a pod.

             

            Z. Podhradská

          • Poďakovanie

          • Srdečná vďaka všetkým deťom a rodičom, ktorí sa zapojili do našej školskej zbierky pre útulkáčov a pomohli tak spríjemniť život psíkom, ktorým sa (zatiaľ) nepodarilo nájsť milujúcu rodinku.

        • 1.12 – Svetový deň  boja proti AIDS
          • 1.12 – Svetový deň boja proti AIDS

          • Prvý december je Svetovým dňom boja proti AIDS. Ľudia na celom svete si v tento deň pripomínajú nebezpečenstvo prenosu HIV/AIDS a možnosti prevencie. Počas tohto dňa sa väčšinou rozdávajú symbolické červené stužky. Červená farba stužky symbolizuje krv a život.  Jej posolstvom je ZÁUJEM a SOLIDARITA s ľuďmi nakazenými HIV. NÁDEJ, že boj s nákazou HIV a chorobou AIDS bude raz vyhratý . PODPORA tých, ktorí žijú s HIV/AIDS.

             Aj žiaci a zamestnanci našej školy si ráno pripli Červené stužky, ktoré vytvorili a rozdávali peer-aktivisti z našej školy. Cez veľkú prestávku sme pred budovou školy vlastnými telami v červenom oblečení  vytvorili živú červenú stužku. Aj takýmto gestom  sme sa dnes v našej škole spojili v duchu tohto posolstva a podporili sme kampaň proti tejto chorobe.

                                                                          Mgr. Martina Kapustová, školská koordinátorka prevencie

        • Týždeň boja proti drogám
          • Týždeň boja proti drogám

          • V dňoch 22.11 a 24.11.2022 pri príležitosti Týždňa boja proti drogám si peer-aktivsti z 8.A triedy  v rámci vrstovníckeho preventívneho programu pripravili pre žiakov z nižších ročníkov zaujímavé prezentácie, projekty, zážitkové aktivity, hry a súťaže na témy: Zdravá výživa, Nebezpečenstvo fajčenia  a drog.

            „Všetci z nás boli pred vstupmi do tried istým spôsobom neistí a nervózni, no radosť detí, a to, ako s nadšením pracovali, nás ukľudnilo a dodalo nám  energiu. Sme šťastní, že sme to zvládli a tešíme sa na nasledujúce aktivity pre deti v našej škole.“

            V. Čihánková, K. Zetochová, V. Micháliková, B. Bambura a N. Kolmistr-  žiaci 8.A

          • Preventívna akcia „ Križovatky šťastia“

          • Dňa 25.11.2022 sa v aule ZŠ  Námestie  mládeže vo Zvolene uskutočnila preventívna akcia       pri príležitosti  – Týždňa boja proti drogám pod názvom „ Križovatky šťastia“.

            Akcie sa zúčastnili zástupcovia Mestskej polícia vo Zvolene, CPPPaP, Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, knižnice Ľ. Štúra. Publikum tvorili žiaci 7. ročníka zo všetkých  základných škôl v okrese. Žiaci - peer aktivisti zo základných škôl predstavili svoje prezentácie z oblasti prevencie na aktuálne témy: Žuvací tabak a jeho nebezpečenstvo, Riziká sociálnych sietí, Kritické myslenie, Šikanovanie,.... .

            Našu školu reprezentovali žiačky 8. ročníka: Klaudia Zetochová, Veronika Čihánková, Veronika Michalíková a Paulínka Handlovská  so svojou prezentáciou: „ Poruchy príjmu potravy“.

            Podujatie bolo spestrené kultúrnym programom, v závere ktorého vystúpil s piesňou                     „ I am still standing „ od Eltona Johna Adamko Valach.  Ďakujeme žiakom 8. A za vzornú reprezentáciu našej školy v oblasti prevencie a  p. učiteľkám Mgr. Ľ. Hadvigovej                       a  Mgr. D. Bartkovej za pomoc pri realizácii a príprave príspevkov na toto podujatie.

                Mgr. Martina Kapustová, školská koordinátorka prevencie

      • Kontakty

        • Základná škola Adely Ostrolúckej v Budči
        • 045/5391223
        • Školská 341/28, 962 33 Budča Slovakia
        • Mgr. Silvia Pintérová
        • PhDr. Zuzana Podhradská
        • www.zsbudca.edupage.org
        • Eva Jurčiaková
        • Mgr. Miriam Kantoráková ŠJ: IBAN: SK82 0200 0000 0025 2731 7951
        • 045/5391224
        • Eva Jurčiaková
        • Rozpočtová organizácia s právnou subjektivitou, zriadená obcou
        • 037 888 641
        • 202 167 3830
        • 2511443953/0200 -VUB
        • ZŠ: SK36 0200 0000 0025 1144 3953
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje