• Masarykov dvor - koncoročný výlet

          • Posledné júnové dni patria výletom. Tretiaci zavítali do Masarykovho dvora, kde na nich čakalo množstvo aktivít. Povozili sa na krásnych, majestátnych koňoch a vyskúšali si adrenalínovú jazdu na elektrických štvorkolkách. Odvážlivcom, ktorí sa neboja výšok, sa po vystúpaní schodov naskytol pohľad z vyhliadkovej veže. 

            Nastal čas spoločného obeda. Sedenie pri jednom veľkom stole všetkých príjemne prekvapilo. V areáli sme zostali dlhšie, bol tak dostatočný priestor na hry a voľnú zábavu. Veľkej obľube sa tešilo detské ihrisko s preliezkami, kde sa deti cítili, ako v raji. 

            N. Brhlíková, G. Čépeová, L. Viktorová 

          • Ochrana človeka a prírody

          •      V pondelok 26.6.2023 sa v priestoroch školy uskutočnila teoretická časť OČAP-u . Žiaci  mohli vidieť kynologické ukážky práce psovodov Policajného zboru SR. Zaujala ich práca sokoliarov, ktorí sú súčasťou biologickej ochrany letiska Sliač. V triedach  sa oboznámili so základnými poznatkami poskytnutia prvej pomoci, ktoré im sprostredkovali študentky Strednej zdravotníckej školy z Banskej Bystrice.  Na futbalovom ihrisku prebiehali ukážky práce s hasičskou technikou.

                 Tento krásny slnečný deň žiaci získali veľa zaujímavých a praktických  poznatkov.

            Ďakujeme OS SR Sliač, SZŠ Banská Bystrica a DHZ Budča

          • Poznávací výlet do Viedne

          • ​​​​​​​Viedeň – hlavné mesto Rakúska, významná metropola strednej Európy, lákajúca množstvo turistov z celého sveta. Tento školský rok sme sa s našimi žiakmi vybrali do Viedne aj my, aby sme si vychutnali atmosféru mesta, v ktorom na každom kroku na človeka dýchajú dejiny. Obdivovali sme historické pamiatky, prezreli si zaujímavé zbierky v Prírodovedeckom múzeu. Naša exkurzia začala o 10. hodine návštevou bývalého letného sídla Habsburgovcov, a tým je zámok Schönbrunn. Je považovaný za rakúsky náprotivok Versailles. Potom sme sa presunuli do centra Viedne, kde sme absolvovali okružnú poznávaciu jazdu autobusom dlhú 4 kilometre po hlavnej viedenskej ulici Ring Boulevard, ktorá predstavuje bulvárny prsteň obklopujúci celé centrum mesta. Z pohodlia autobusu sme si vychutnávali krásu historického jadra a počúvali  informácie nášho sprievodcu. Videli sme radnicu, parlament,  univerzitu, Viedenskú  operu, Národné divadlo, múzeá, zámok Belvedere, zábavný park  Prater s obrovským ruským kolesom vysokým 60 metrov, množstvo parkov, katedrál, kostolov, koncertných siení a múzeí. Prezreli sme si vzácne expozície Prírodovedného  múzea, v ktorých sme objavovali  tajomstvá historickej a súčasnej prírody.

            Pešo sme sa presunuli do historického jadra Viedne. Za výkladu nášho sprievodcu sme si prezreli  Maria Terezia Platz, Morový stĺp ako pripomienku strašného moru. Hoffburg, ktorý bol v minulosti oficiálnou rezidenciou Habsburgovcov, dnes sídlo rakúskeho prezidenta. Osobné voľno sme využili na nákup suvenírov a občerstvenia. Veľká vďaka patrí nášmu milému sprievodcovi Karolovi Hudecovi , ktorý nás celou Viedňou sprevádzal. Domov sme sa vrátili neskoro večer a riadne unavení, ale s množstvom nových zážitkov.

                  Mgr. Martina Kapustová

          • Prijatie žiakov u starostu obce Budča

          • Pomaly sa blíži koniec školského roka a na rad prichádza hodnotenie celoročnej práce žiakov. Každý školský rok pán František Moravec, starosta obce Budča, príjme žiakov, ktorí si zaslúžia ocenenie za svoju  snahu, správanie a pokroky. Pre triednych učiteľov bolo ťažké vybrať len jedného žiaka z triedy.

            Tento rok boli ocenení:

            1.A – Elizabeth Froľová,

            1.B – Rebeka Murínová,

            2.A – Barbora Bartková,

            3.A – Daniela Vaňová,

            3.B – Teodor Gazda,

            4.A – Tatiana Bartková,

            5.A – Ema Horváthová,

            7.A – Kristína Mikovčáková,

            8.A – Veronika Micháliková,

            9.A – Paula  Andrusic,

            1.ŠT – Lucia Červenáková,

            2.ŠT – Jennifer Krúšová.

          • Rodinné športovo-zábavné dopoludnie

          •  sobotu 10.6. sa brána našej školy otvorila pre všetkých, ktorí chceli stráviť príjemné dopoludnie. Po upršanom týždni sa počasie v tento deň, našťastie, umúdrilo a 5. ročník tejto obľúbenej akcie sa mohol naplno rozbehnúť.

            Deti čakalo až 16 stanovíšť. Každý si mohol otestovať svoju obratnosť, šikovnosť a zručnosť, ale aj kreativitu a trpezlivosť. Deti športovali, cvičili,  tvorili a dozvedeli sa aj nové poznatky o zvieratkách, včelách, bylinkách a Slovensku. V cieli na každého čakala vecná odmena, palacinka či cukrová vata.

            Popri čakaní na stanovištiach si mohli zaskákať na skákacom hrade, pozrieť si vystúpenie žiakov našej školy a SZUŠ Heuréka a o zábavu sa postarali aj animátor Ujo Jano a DJ Samo. Nechýbala, samozrejme, tombola, maľovanie na tvár, sokoliari a vozenie na koňoch. V jedálni bola pripravená ochutnávka zdravej výživy a každý si mohol vychutnať aj výborný guľáš či grilované špeciality.

            A bodkou na záver bola, ako inak, modrá pena J, o ktorú sa postarali miestni hasiči.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do zorganizovania tejto akcie v duchu hesla Držíme spolu:

            ZŠ Adely Ostrolúckej v Budči,

            Obec Budča,

            MŠ Budča,

            OZ Budčianski škôlkari,

            DHZ Budča,

            Poľovnícke združenie Budča-Stráže,

            SZUŠ Heuréka,

            Jednota dôchodcov Budča.

                                                                                                                                                 Zuzana Podhradská

          • X Aréna vo Zvolene

          • Dňa 20.6. 2023 sa žiaci 4.A triedy zúčastnili „Tajnej akcie“. Cieľom tejto aktivity bolo trpezlivo vydržať až do príchodu pred cieľový bod. Pani učiteľky vybrali pre štvrtákov na rozlúčku s prvým stupňom ZŠ miesto plné relaxu a zábavy – X – ARENU vo Zvolene. Žiaci aj pani učiteľky si odniesli z Laser arény množstvo nezabudnuteľných zážitkov. Napriek vysokým teplotám bol tento poldeň krásnym ukončením spoločne strávených štyroch rokov. Samozrejme nechýbala ani osviežujúca zmrzlinka.

            Eliška Marková, Ivana Kučmiková

          • DEŇ DETÍ V TERÁRIU

          • Druháci si oslavu MDD preložili na 13. júna. Navštívili KONTAKTNÚ ZOO vo Zvolene.

            Cesta od EURÓPY k TERÁRIU sa zdala byť bez konca. Konečne sme prišli. Už nás tam čakali. Odložili sme si naše batohy a poobzerali sme okolo. Bolo tam teplo, ktoré sme si prestali uvedomovať až keď sme uvideli všetky tie úžasné stvorenia: anakondy, kajmany, pytony, gekony, jaštery, chameleóny, korytnačky ... A niektoré sme mohli vziať do rúk, pohladkať ... Tak to bol zážitok! Niektorí z nás sa zo začiatku trošku obávali vziať do ruky takého studeného tvora, no nakoniec sa osmelili skoro všetci. Keď sme boli vo Zvolene, nemohli sme nejsť do obľúbeného DRÁČIKA a samozrejme na zmrzku. Tak sme oslávili náš sviatok.

            Mgr. H. Prokayová

          • Atletika - 1. stupeň

          • Dňa 8.6.2023 sa žiaci 1. stupňa – Elizabeth Froľová, Damián Figa, Viliam Jasný, Amália Richterová, Rea Horváthová, Simon Stieranka, Richard Kupči, Milan Mojžiš, Alžbeta Kelemenová, Richard Murín, Boris Fizoľa, Vanesa Pondušová zúčastnili atletických pretekov pre 1. stupeň. Súťaž sa konala v areáli ZŠ, J. Alexyho vo Zvolene. Dvaja žiaci obsadili veľmi pekné umiestnenie.  Žiak 1.B . Filip Víglašský získal 1. miesto v hode kriketovou loptičkou a Elizabeth Froľová sa umiestnila na 3. mieste v hode kriketovou loptičkou. Víťazom srdečne gratulujeme a všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Mgr. Petra Cútová

          • Edu Escape Room

          • V pondelok 5. júna sa naši žiaci zapojili do edukatívnej únikovej hry - Edu Escape Room. Ide o  dobrodružnú hru, kde sa skupina osôb musí v určenom časovom intervale dostať von  zo zamknutej miestnosti. Spoločne hľadali indície, odpovede na zaujímavé hádanky, riešili hlavolamy rôzneho typu, aby na ich základe mohli otvoriť zámky a uniknúť z miestnosti späť do reality. Náročnosť úloh bola prispôsobená veku žiakov, každá skupina zdolala viac ako 30 úloh, žiaci počas riešenia úloh spolupracovali a komunikovali.

            Hra bola vytvorená tak, aby okrem logického a kritického myslenia, jemnej motoriky, a postrehu žiaci využili aj vedomosti z každého predmetu v rámci svojej obtiažnosti.

            Zuzana Podhradská

          • Zážitky z výtvarného krúžku

          • Už druhý školský rok za sebou sme boli súčasťou výtvarného krúžku na našej škole. Tento rok sme sa však spojili aj so žiakmi z druhého stupňa a vytvorili sme tak spolu super partiu kamarátov, ktorí majú spoločnú záľubu – maľovanie a kreslenie.

            Za celých 9 mesiacov sme toho veľa zažili a ešte viac vytvorili. Vyskúšali sme si nové výtvarné techniky, pri ktorých sme neraz zostali zafarbení od farieb. Zapojili sme sa do viacero výtvarných súťaží, ako napríklad do súťaže organizovanej Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Žiakov zaujala najmä možnosť navrhnúť vlastnú vianočnú pohľadnicu, taktiež sme namaľovali veľa výtvorov k svetovému Dňu Slnka. Neskôr prišiel aj náš najväčší úspech, zapojenie sa do medzinárodnej výtvarnej súťaže na tému včiel a medu. V tejto súťaži sme spolupracovali so základnou školou v Chorvátsku, kde sú naše výtvarné práce momentálne aj vystavené a my len netrpezlivo čakáme na vyhodnotenie.

            Celkovo sme na výtvarnom krúžku prežili veľa spoločných chvíľ, počas ktorých sme sa veľa nasmiali, porozprávali, vzdelávali sa, no najmä utužovali naše priateľské vzťahy formou umenia. Najlepšie si to budete vedieť predstaviť, až keď to uvidíte....Veď aha, pozrite...

            Mgr. Martina Blažíčková a žiaci z 1.A, 1.B, 2.A, 3.A, 4.A, 7.A a 8.A

          • Cezpoľný beh

          • Dňa 2.6. sa naša škola zúčastnila okresného kola v cezpoľnom behu. Súťaž sa uskutočnila v ZŠ A. Sládkoviča Sliač. Našu školu reprezentovali chlapci z 8.A Dominik Dolniak a Franco Fizoľa a žiak 9.A Boris Machunka a dievčatá, žiačky 8.A triedy Karin Tereňová a Paulína Handlovská a žiačka 9.A triedy Tereza Ďuríková. Chlapci v súťaži družstiev obsadili krásne druhé miesto. Chlapcom srdečne gratulujeme a všetkým súťažiacim ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            Mgr. Peter Jodas

          • Deň bez tašky

          • 1.jún patrí všetkým deťom a v našej škole sme sa dohodli, že si tento deň spríjemníme a do školy prídeme bez školských tašiek. Nie však bez učebníc a zošitov!

            Žiaci si mali vymyslieť, v čom si potrebné veci prinesú. Ani sme nečakali, že budú takí kreatívni. Do školy prišli s plážovými taškami, krabicami, detskými kočíkmi, kuframi, košíkmi na hríby, pneumatikou, sánkami, grilom či smetným košom.

            Fotky povedia viac.....

            Zuzana Podhradská

          • Atletika

          • Dňa 31.5.2023 sa naša škola zúčastnila obvodného kola v atletike pre 6. a 7. ročník. Súťaž sa uskutočnila na ZŠ Hrnčiarska vo Zvolene. Našu školu reprezentoval zo 7.A Dávid Kido v disciplíne 60m a 800m, Zdenka Tokárová 600m, Sofia Šturáková 60m a Adriana Zetochová 60m. Zo 6.A Borivoj Melicherčík v disciplíne 800m. Naši žiaci podali výborné výkony a určite sa v silnej konkurencii nestratili. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

          • Čítajme si 2023

          • Žiaci našej školy  sa opäť zapojili do celoslovenského maratónu v čítaní detí Čítajme si 2023 a prispeli k pokusu prekonať rekord vo verejnom čítaní.  Projekt vznikol v roku 2008 s cieľom pritiahnuť k čítaniu viac detí a zároveň poukázať na význam literatúry pre detského čitateľa. 14. ročník tohto obľúbeného podujatia organizovala Linka detskej istoty.

            Počas celého týždňa žiaci 1. aj 2. stupňa postupne navštevovali Obecnú knižnicu Budči a každý žiak prečítal nahlas jednu stranu alebo odsek z vybranej knihy.

            Za spoluprácu a organizovanie akcie ďakujeme p. D. Šakovej, vedúcej knižnice.

            Zuzana Podhradská

      • Kontakty

        • Základná škola Adely Ostrolúckej v Budči
        • 045/5391223
        • Školská 341/28, 962 33 Budča Slovakia
        • Mgr. Silvia Pintérová
        • PhDr. Zuzana Podhradská
        • www.zsbudca.edupage.org
        • Eva Jurčiaková
        • Mgr. Miriam Kantoráková ŠJ: IBAN: SK82 0200 0000 0025 2731 7951
        • 045/5391224
        • Eva Jurčiaková
        • Rozpočtová organizácia s právnou subjektivitou, zriadená obcou
        • 037 888 641
        • 202 167 3830
        • 2511443953/0200 -VUB
        • ZŠ: SK36 0200 0000 0025 1144 3953
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje